" Az élet tükröt tart cselekedeteidnek, azt adja vissza neked, amit te másoknak nyújtasz.

 Az élet nem véletlenek sorozata, hanem tetteidet tükrözi."

 

A Magyar Hospice Alapítvány „Méltóság Mezeje” Programja a gyermeki lelkeket szólítja meg.

A program célja, hogy felhívja a figyelmet a szeretet, a felelősség, a család, a gondoskodás, az elmúlás, az igazság-őszinteség, a barátság, az együttlét örömének fontosságára.

Fontos ezek tudatos nevelése, ugyanis a gyermekek életkori sajátosságukból fakad, hogy foglalkoztatják ezek a gondolatok, így bizonyos kérdések miatt, melyekre nem kapnak választ szorongás alakulhat ki bennük.

Lehetővé tesszük, hogy életkoruknak, érzelmi-értelmi érettségüknek megfelelően játékok, történetek, beszélgetések és különféle programok kapcsán találkozhassanak ezekkel a gondolatokkal, feltehessék a bennük megfogalmazódott kérdéseket és választ is kaphassanak rá.

Fontosnak tartjuk a szociális kompetenciák fejlesztését, mely a társas kapcsolatokhoz elengedhetetlen.

 

I.                    TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS:

Hazánkban 1991-ben jelent meg a hospice szemléletű ellátás. Életük utolsó szakaszában lévő betegeknek segít és ennek megfelelően az életminőségük javítását tűzte ki célul. A gondoskodás nem csupán a beteg testi, hanem lelki, szociális, valamint a hozzátartozók segítésére is kiterjed.

A Hospice Alapítvány 2007-ben Budapesten és Debrecenben "Méltóság mezeje" elnevezésű programot indított, melynek jelképe a sárga nárcisz lett.

Az eredeti program Skóciából indult ki, de a Magyar Hospice Alapítvány a Lengyelországi krakkói modellt vette át.

2008. évétől Iskolánk is csatlakozott a Magyar Hospice Alapítvány debreceni „Méltóság mezeje” programjához.

 

II.                  A PROGRAM CÉLJA:

A program célja, hogy már gyermekkorban elkezdhetünk egy olyan tudatos nevelést, amely az elmúláshoz, a betegséghez és a veszteséghez való viszonyt természetessé teszi és fejleszti az együttérzés, a gondoskodás, a segítségnyújtás iránti nyitottságot, a szeretet fontosságát.

A programban részt vesz iskolánk minden tanulója. A havonkénti témajavaslatokat a 6. b osztály, Szalay Anikó osztályfőnök irányításával vállalta, hogy egész évben végig követik.

 

comenius logo engread